TopBottom

.

Despre Timisoara

Posted by Admin at luni, 4 mai 2009
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Fiind un timişorean, vreau să vă prezint oraşul meu, pe lângă mall-ul şi centrul oraşului, care sunt cele mai vizitate.

Timisoara (în germana Temeswar alternativ Temeschburg, în maghiara Temesvár, în trad. "cetatea de pe Timis") este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis, Banat, România. Numele localitatii vine de la râul Timis, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Are o populatie de 336.089 de locuitori. Împreuna cu zonele rezidentiale din jur, populatia se situeaza in jurul cifrei de 400.000 locuitori.

Timisoara este situata în sud-estul câmpiei Tisei, în zona de divagare a râurilor Timis si Bega. Apele celor doua râuri au format aici un tinut foarte mlastinos si frecvent inundat. Timisoara însa s-a dezvoltat într-unul din putinele locuri pe unde se puteau trece mlastinile.

Timisoara Noaptea | Click pentru a mari imaginea
Acestea au constituit pentru mult timp o autentica fortificatie în jurul cetatii, însa au favorizat si o atmosfera umeda si insalubra, precum si proliferarea epidemiilor de ciuma si holera, care au mentinut relativ scazut numarul de locuitori si au împiedicat semnificativ dezvoltarea cetatii. Cu timpul însa întreaga zona a fost bonificata, paienjenisul de canale au fost deviate, mlastinile s-au uscat. Decisiv pentru îmbunatatirea terenului a fost construirea Canalului Bega începând cu 1728 si asanarea completa a mlastinilor din împrejurimi. În schimb, terenul de pe raza orasului mosteneste o pânza freatica aflata la o adâncime de numai 0,5-5m: factor care nu permite construirea edificiilor înalte.

Temperatura medie anuala este de 10,6°C, cu influente climatice ale maselor de aer cald dinspre Marea Adriatica si Mediterana.

Ora locala este în avans cu 1h 25min 8sec fata de ora meridianului 0, dar se afla în întârziere cu 34min 52sec fata de ora oficiala a României.


Stema

Stema municipiului a suferit cu timpul mai multe schimbari însa a pastrat mare parte din elementele caracterizante. În prezent stema oficiala este taiata în doua parti printr-o linie orizontala. Jumatatea superioara este împartita din nou în doua parti egale printr-o linie verticala. Deasupra stau 7 turnuri care simbolizeaza cele 7 provincii române. În partea din stânga sus, pe fundal rosu, peste valuri naturale un pod de aur cu doua deschizaturi boltite, construit din piatra cioplita (podul lui Traian) din care iese un leu de aur. În dreapta sus, un turn de piatra având cornise duble (fostul turn de apa al cetatii), doua ferestre rotunde la etaj, iar la parter o poarta pe care se vede o roata de fier neagra (moara de apa). În partea de sus a turnului se vad la stânga un steag purpuriu cu o cruce argintie, la dreapta steagul tricolor gaurit, introdus dupa 1989, simbol al Revolutiei pornite la Timisoara.

În jumatatea de jos, pe câmp albastru, la stânga pluteste soarele cu chip uman iar la dreapta semiluna, simbol al trecutului orasului sub stapânire otomana. Dedesubtul lor se vede Cetatea Timisoara, cu cladirile publice si industriale, înconjurat de citadele iar la poalele cetatii curge canalul Bega. La mijlocul stemei se afla un scut.

După câte am scris puteţi să faceţi un referat... informaţiile sunt luate de pe google!

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu